Väčšina investorov očakáva, že Grécko skrachuje do budúceho marca

20.10.2011 Celý región

Londýn 19. októbra (TASR) - Veľká väčšina globálnych investorov očakáva, že Grécko skrachuje. Až takmer tri štvrtiny z nich predpokladajú, že by sa to mohlo stať do konca 1. kvartálu 2012, uvádza sa v pravidelnom mesačnom prieskume americkej banky Bank of America-Merrill Lynch.

Prieskum medzi správcami fondov ukázal, že 85 % z nich počíta s bankrotom Atén, pričom len 8 % z nich tvrdí, že Grécko splatí svoje zväzky. Na otázku, kedy príde ku krachu, 31 % z tých, ktorí očakávajú platobnú neschopnosť Grécka, uviedla, že sa to stane v 1. štvrťroku 2012, 18 % počíta s tohtoročným novembrom a ďalší s decembrom. Celkovo až 72 % verí, že sa to stane do konca marca 2012.

Prieskum nespresnil, aký druh bankrotu sa očakáva. Podľa hlavného stratéga Bank of America-Merrill Lynch pre Európu Garyho Bakera jeho tím mal dojem, že investori hovoria o riadenom skôr než o chaotickom bankrote.

Grécko už vyrokovalo zníženie hodnoty svojich dlhopisov, ktoré vlastní súkromný sektor, o 21 %. Väčšina odborníkov však predpokladá, že to nebude stačiť, hovoria o potrebe až 50-% odpisu hodnoty gréckeho dlhu.

Informovala o tom agentúra Reuters.
 

Vyberte región